One Team – Your Phygital Agency
Ad

News

Published on 29 Μαρτίου 2018 | by Greekports

0

Η ναυτιλία πρωτοπόρος στην μείωση των ρυπογόνων εκπομπών

Πηγή: naftemporiki.gr

H Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης  ενός φιλόδοξου οράματος με τελικό στόχο την εξάλειψη όλων των εκπομπών αερίων ρύπων από τη ναυτιλία στο δεύτερο μισό του αιώνα μας ή όσο το δυνατόν συντομότερα το επιτρέψει η διαθεσιμότητα διεθνώς απολύτως καθαρών καυσίμων και η τεχνολογία πρόωσης πλοίων.

Τα παραπάνω επισημαίνει με ανακοίνωση της η ΕΕΕ με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που αρχίζει τις εργασίες της στις 9 Απριλίου, όπου θα συζητηθούν οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία.

Η ΕΕΕ αφού υπενθυμίζει ότι η ναυτιλία έχει μειώσει  περισσότερο από 10% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο διάστημα 2007-2012, νωρίτερα από κάθε άλλο τομέα μεταφορών, και σε αντίθεση μάλιστα με το γεγονός ότι η μεταφορική ικανότητα των πλοίων αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% την ίδια χρονική περίοδο, επισημαίνει ότι ο  ΙΜΟ είναι το μόνο αρμόδιο και τεχνικά ικανό διεθνές όργανο για να αντιμετωπίσει το θέμα της μείωσης των ατμοσφαιρικών εκπομπών της ναυτιλίας και αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό και αποδεκτό από όλους.

Η ΕΕΕ στην ανακοίνωση της,  συμπληρώνει ότι υιοθετεί πλήρως και υποστηρίζει την κοινή θέση της διεθνούς ναυτιλίας, όπως έχει επιτευχθεί με την αιγίδα του ICS και έχει εκφρασθεί με την υποβολή δύο επίσημων προτάσεων στον ΙΜΟ.

Οι έλληνες εφοπλιστές μέσω του συλλογικού τους οργάνου,  υποστηρίζουν σθεναρά την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της επικείμενης Συνόδου της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, στοχεύοντας στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την στρατηγική μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων από την διεθνή ναυτιλία.

Επιδιώκουν την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου, αλλά ρεαλιστικού παγκόσμιου σχεδιασμού μείωσης των αερίων ρύπων από τα πλοία, γιατί αποτελεί την μοναδική στην πράξη εφικτή προσέγγιση που θα επιτρέψει στις αναπτυγμένες αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες να συμφωνήσουν και τελικά να επιτύχουν μια λειτουργική και παγκόσμια αποδεκτή λύση στο θέμα αυτό, με πραγματικά και ουσιώδη περιβαλλοντικά οφέλη.

Τα Κράτη Μέλη του ΙΜΟ (τα οποία γενικά αποτελούν τα ίδια Κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του UNFCCC) καλούνται να σεβαστούν την δέσμευσή τους να διαμορφώσουν εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος του ΙΜΟ μια μεγαλόπνοη αλλά και πραγματοποιήσιμη στρατηγική, χωρίς να υπονομεύουν την επίτευξη αυτής μέσω προώθησης μη ρεαλιστικών θέσεων, υπογραμμίζει η ΕΕΕ.

Η ΕΕΕ παροτρύνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, περιλαμβανομένων κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αποφύγουν να δυναμιτίζουν την ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτική διαδικασία, υιοθετώντας πολωτικές τακτικές με την επίφαση περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Πρόσφατες δημοσιεύσεις που χρησιμοποιούν αμφίβολη μεθοδολογία σχετικά με την περιβαλλοντική απόδοση των Κρατών Μελών της ΕΕ είναι εντελώς απορριπτέες ως καταφανής λαϊκισμός.

Η προσέγγιση «διαίρει και βασίλευε», που φαίνεται ότι είναι ο επιδιωκόμενος στόχος, θα αποτύχει εκτιμά η ΕΕΕ. Η επίδοση του κάθε κράτους σχετικά με την συνεισφορά του στην προώθηση της ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος μέσω των διαδικασιών του ΙΜΟ αποδεικνύεται με σαφήνεια από τη δέσμευσή τους για την υιοθέτηση σημαντικών διεθνών κανονισμών.


About the Author

greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑