One Team – Your Phygital Agency
Ad

News

Published on 18 Δεκεμβρίου 2017 | by Greekports

0

Η κατάρρευση μιας ρωσικής τράπεζας μπλόκαρε τη μεταβίβαση του ΟΛΘ

«Πάγο» στη μεταβίβαση του ΟΛΘ βάζει προσωρινά τουλάχιστον η ακύρωση της εγγυητικής επιστολής του επενδυτή. Αν και τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η κοινοπραξία South East Gateway Thessaloniki, που επρόκειτο να υπογράψει την Παρασκευή τη σύμβαση αγοραπωλησίας του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, διαβεβαιώνουν ότι το ζήτημα είναι τεχνικό και οι υπογραφές θα «πέσουν» την ερχόμενη Πέμπτη, γεγονός είναι ότι πυκνώνουν τα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση. Ως πρόσθετη επιπλοκή αντιμετωπίζεται η αποκάλυψη ότι την εγγυητική επιστολή είχε εκδώσει ρωσική τράπεζα, παρά τις προ μερικών μηνών διαβεβαιώσεις του Γερμανού βασικού μετόχου της κοινοπραξίας πως δεν υπάρχουν ρωσικά συμφέροντα στo χρηματοδοτικό σχήμα, αποδεικνύεται πως τουλάχιστον η εγγυητική προέρχεται από ρωσική τράπεζα.

Το ΤΑΙΠΕΔ με λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησε πως «για λόγους ανωτέρας βίας που αφορούν την τράπεζα Promsvyazbanκ, εκδότη της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής, αναβάλλει την υπογραφή της αγοραπωλησίας μετοχών του 67% του ΟΛΘ για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00». Η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε «στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την παραπάνω τράπεζα». Ομως όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα φορτισμένο πολιτικά κλίμα, καθώς προηγήθηκαν αλλεπάλληλες αναβολές από τον Σεπτέμβριο και ενώ το προφίλ της κοινοπραξίας αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο σχολιασμού του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος μίλησε για αδιαφάνεια σχετικά με την ταυτότητα των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στους επενδυτικούς ομίλους που απαρτίζουν τον αγοραστή.

Οι αναφορές αυτές είχαν προκαλέσει την αντίδραση κυβερνητικών αξιωματούχων που χαρακτήρισαν την ιδιωτικοποίηση προϊόν αδιάβλητου, καθαρού δημόσιου διαγωνισμού που θα προχωρήσει κανονικά. Κύκλοι της κοινοπραξίας αναφέρουν στην «Κ» πως η εγγυητική αφορά ποσό 24 εκατομμυρίων και έχει εκδοθεί πριν από τη σύμπραξη των Γάλλων στο σχήμα του επενδυτή, φωτογραφίζοντας την πλευρά Ιβάν Σαββίδη. Εξηγούν δε πως η εν λόγω τράπεζα δεν συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σχήμα της συναλλαγής.

Ομως, εξαιτίας της προσωρινής, όπως λένε, εξόδου της τράπεζας από το σύστημα πληρωμών swift, απαιτείται ανανέωση της εγγυητικής. Η νέα εγγυητική αναμένεται ότι θα κατατεθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη. Οι ίδιες πηγές του επενδυτή αναφέρουν πως η χρηματοδότηση του τιμήματος των 231,926 εκατ. για το 67% του ΟΛΘ προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό δυτικής τράπεζας. Το επενδυτικό σχήμα South East Gateway Thessaloniki συγκροτείται από τρεις μετόχους: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (47%), τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link (33%) και την Belterra Investments, συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%).

Πηγή:kathimerini.gr


About the Author





greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑