One Team – Your Phygital Agency
Ad

News cargo

Published on 12 Μαρτίου 2017 | by Greekports

0

Κοντά σε νέα συμφωνία με διεθνή συμμαχία κοντέινερ ο Πειραιάς

Διαμετακομιστικό κέντρο μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων για τις δύο από τις τρεις μεγαλύτερες παγκοσμίως συμμαχίες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθίσταται από φέτος ο Πειραιάς σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινής».

Η υπό διοίκηση της θυγατρικής της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., που λειτουργεί τους προβλήτες 2 και 3 του ΟΛΠ, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τηνTHE Alliance και έχει ήδη συμφωνήσει με την OCEAN Alliance να χρησιμοποιούνται οι τερματικοί σταθμοί του ΟΛΠ για hub σε περισσότερα από 4 εκατ. των ευρωπαϊκών και μεσογειακών δρομολογίων (services) από την Ασία. Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη διακίνηση στον Πειραιά. Οι ιδιαίτερα αυξημένοι όγκοι φορτίων που αυτό συνεπάγεται, θα υποστηριχθούν και από την πρόσθετη δυναμικότητα που αποκτά ο ΟΛΠ ενόψει της παράδοσης προς λειτουργία έως τον Ιούνιο και του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ. Διευκρινίζεται πως όλες οι μεγάλες συμμαχίες αλλά και κατά μόνας οι εταιρείες που τις απαρτίζουν όπως και οι λιγοστοί ανεξάρτητοι παίκτες έχουν περιλάβει ως στάση τον Πειραιά. Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του ΟΛΠ και ο προβλήτας Ι που παρέμενε υπό δημόσια διαχείριση μέχρι πέρυσι έχει αρχίσει να ανεβάζει τη διακίνησή του. Κάτι που αναμένεται να επιταχυνθεί με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που τρέχει η εταιρεία.

Οι δύο συμμαχίες που θα χρησιμοποιούν από τον Απρίλιο τον Πειραιά ως hub είναι η THE Alliance και η OCEAN Alliance. Στην OCEAN Allianceσυμμετέχουν η CMA CGM, που έχει εξαγοράσει και τη ναυτιλιακή από τη Σιγκαπούρη NOL, η China Cosco Shipping όπως και οι Orient OverseasContainer Line και η Evergreen Line. Στην THE Alliance συμμετέχουν οι ιαπωνικές Kawasaki Kisen Kaisha, Mitsui OSK Lines, Nippon Yusen KK, η γερμανική Hapag-Lloyd που έχει εξαγοράσει και την κουβετιανή United Arab Shipping Company, η ταϊβανέζικη Yang Ming Line. Οι εταίροι των δύο παραπάνω ναυτιλιακών σχηματισμών ελέγχουν αθροιστικά στόλο που αντιστοιχεί κοντά στο 40% της διαθέσιμης παγκοσμίως μεταφορικής δυναμικότητας. Θα αντιπαρατεθούν στην τρίτη και μεγαλύτερη συμμαχία της 2M που έχουν συγκροτήσει η Maersk Line και η MediterraneanShipping Company (MSC). Αν και η MSC χρησιμοποιεί μόνη της τον Πειραιά ως διαμετακομιστικό κέντρο, σε περιορισμένο πάντως εύρος σε σχέση με το παρελθόν, η 2M έχει επιλέξει το αιγυπτιακό λιμάνι Πορτ Σάιντ και το ισπανικό Αλγεσίρας ως κέντρα. Εν τω μεταξύ, ήδη εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί πιλοτικά και ο δυτικός προβλήτας ΙΙΙ. Το έργο που ήταν μέρος των επενδύσεων ύψους 230 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνήσει η Cosco πολύ πριν από την εξαγορά του ΟΛΠ ανεβάζει τη δυναμικότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ κοντά στα 7,5 εκατομμύρια TEU ετησίως. Σημειώνεται πως το 2016 έκλεισε για τον Πειραιά με διακίνηση 3,675 εκατομμύρια TEU, ο οποίος βρέθηκε έτσι στην 8η θέση των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμανιών και στην 3η μεταξύ των μεσογειακών λιμένων με ευρωπαϊκά τελωνεία. Για να αξιοποιηθεί όμως η διπλάσια σχεδόν δυναμικότητα που έχει δημιουργηθεί στον Πειραιά θα απαιτηθούν χρόνος και σκληρή δουλειά.

Όπως υπογραμμίζει το management του Πειραιά στην «Κ», το κλείσιμο των συμφωνιών με τις δύο μεγάλες συμμαχίες δεν σημαίνει αυτομάτως αύξηση της διακίνησης, αφού θα χρειαστεί προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν οι εταιρείες με ταχύτητα, ποιότητα και ανταγωνιστικότητα ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη και να μπορέσει η συνεργασία να αποδώσει μακροπρόθεσμα. «Ο αγώνας και η προσπάθεια όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα ενταθούν» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini.gr


About the Author

greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑