One Team – Your Phygital Agency
Ad

News

Published on 09 Ιουνίου 2016 | by Greekports

0

Γιατί το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να γίνει ατμομηχανή για την ελληνική οικονομία

Στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ η  συνεισφορά στο ΑΕΠ έως το 2025

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ Α.Ε. αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 0,8% και να προσθέσει πάνω από 31 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην περίοδο 2016-2025 σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών υπό το συντονισμό του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καθηγητή κ. Ν. Βέττα. Επιπλέον αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του δημοσίου χρέους μακροχρόνια κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.  

Στην περίπτωση δε που ληφθούν υπόψη και οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εφαρμόζοντας τον πολλαπλασιαστή που προβλέπεται σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας που συνεκτιμά ο ΙΟΒΕ, τότε η συνολική επίδραση σε όρους παραγόμενου προϊόντος αναμένεται να πλησιάσει τα €4,0 δισεκ. το 2025, ήτοι €20,7 δισεκ. στο σύνολο της περιόδου 2016-2025.

Ακόμα όμως και στο βασικό σενάριο, το 2025 το επίπεδο του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας θα είναι κατά περίπου 0,8% υψηλότερο (περίπου €1,6 δισεκ. σε σταθερές τιμές) από αυτό που θα ήταν αν η COSCO δεν είχε συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι σχετικές επενδύσεις.

Η συμμετοχή της COSCO στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών ανόδου της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον θα έχει και μια θετική συμβολή, αν και σε μικρότερη έκταση, στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αποτίμησε ποσοτικά τις μακροοικονομικές επιδράσεις από τη συμμετοχή της COSCO στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ, αναγνωρίζοντας την σημασία αυτής της συναλλαγής για την ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

Τα βασικά συμπεράσματα του εμπειρικού τμήματος της μελέτης του ΙΟΒΕ συνοψίζονται ως εξής: Οι παράγοντες ζήτησης που συνδέονται με την κατασκευή και λειτουργία του έργου αναμένεται να ενισχύσουν σταδιακά το ΑΕΠ και στο τέλος της περιόδου ανάλυσης το 2025 το ΑΕΠ να είναι 0,6% υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε γίνει η συναλλαγή. Η άνοδος του ΑΕΠ θα προέλθει από το συμβατικά υποχρεωτικό επενδυτικό πρόγραμμα της COSCO, αλλά και τις λοιπές επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, σημαντική ενίσχυση στην άνοδο του ΑΕΠ θα προέλθει από την δημιουργία πρόσθετων εισοδημάτων (επιχειρηματικών, αλλά και μισθών) από τη λειτουργία του λιμένα, αλλά και την άνοδο των εξαγωγών υπηρεσιών. Ο πραγματικός μισθός αυξάνεται σταθερά σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν εξαιρετικά ασθενείς. Σημειώνεται η συμβολή του έργου στη μείωση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Οι παράγοντες ζήτησης δημιουργούν συνολικά περισσότερες από 31 χιλ. νέες θέσεις εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή διάρθρωση του ΑΕΠ και της απασχόλησης στην Ελλάδα (το 50% περίπου εντοπίζεται στη Αττική), οι επιδράσεις που αναφέρθηκαν θα είναι πολύ περισσότερο αισθητές στην περιοχή της Αττικής και του Πειραιά ειδικότερα.

Οι παράγοντες προσφοράς που εκφράζουν την άνοδο της παραγωγικότητας και μέσω αυτής της δυνητικής παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας αναμένεται να ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 0,2%. Οι επιδράσεις στη απασχόληση των παραγόντων προσφοράς είναι περιορισμένες. Οι παράγοντες προσφοράς έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα επιδρούν και μετά την περάτωση κατασκευαστικών εργασιών.

Η επένδυση

Συνολικά, η επένδυση στον λιμένα, πέραν των σημαντικών αλλά μη απτών επιδράσεων (αξιοπιστία, ενίσχυση επιχειρηματικού κλίματος κλπ.), αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 0,8% και να προσθέσει πάνω από 31 χιλ. νέες θέσεις εργασίας στην περίοδο 2016-2025. Επιπλέον αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του δημοσίου χρέους μακροχρόνια κατά 2,3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία είναι η ανεπάρκεια των εγχωρίων αποταμιεύσεων για τη στήριξη ενός επενδυτικού προγράμματος που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανόδου και παράλληλα θα ικανοποιεί τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής που ακολουθείται. Το πρόβλημα επιτείνει η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να παίξει τον διαμεσολαβητικό του ρόλο και να ενισχύσει τη διαδικασία αποταμιεύσεων επενδύσεων. Η εισροή πόρων από το εξωτερικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση και μόνη λύση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οριστική της έξοδο από την κρίση. Επομένως, εκείνο που απαιτείται τώρα, είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας ώστε να καταστεί ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός και να προσελκυστούν οι απαραίτητοι πόροι.

Ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές

Η παραχώρηση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO και ακολούθως του 16% και στη συνέχεια η ανάπτυξη του λιμένα Πειραιώς μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός πόλος. Η ανάπτυξη του λιμένα Πειραιώς και η δημιουργία ενός κέντρου διεθνούς εμβέλειας για το διαμετακομιστικό εμπόριο αλλά και για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα αναμένεται να έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία μέσω των αμέσων επενδυτικών επιδράσεων αλλά και των συνεργειών και των λοιπών καθετοποιημένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν.

ΟΛΠ_graf

Αποτίμηση των μακροοικονομικών επιδράσεων

Η αποτίμηση των μακροοικονομικών επιδράσεων από την γενικότερη επενδυτική δραστηριότητα και συνέργειες που θα προκύψουν από την συμμετοχή της COSCO στη μετοχή σύνθεση του ΟΛΠ περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία:

1. Ενίσχυση των υποδομών του λιμένα Πειραιώς που προβλέπονται από την εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει η εταιρία στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων. Επιπλέον ενίσχυση των υποδομών από επενδύσεις που αν και δεν εμπίπτουν στις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας, κρίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν.

2. Γενικότερη τόνωση του τομέα των υπηρεσιών και των εισοδημάτων από την λειτουργία πολλαπλών συνεργατικών δραστηριοτήτων, με συνέπεια την ενδογενή, αλλά και αυτόνομη, μόνιμη άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών.

3. Ενίσχυση της συνολικής προσφοράς και των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας, λόγω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στη παραγωγή των παρεχόμενων υπηρεσιών και

4. Θετική επίδραση στο ισοζύγιο πληρωμών από την ανάλογη εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα οι συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η COSCO στον τομέα των υποχρεωτικών επενδύσεων καλύπτουν την περίοδο 2016-2025. Την περίοδο αυτή καλύπτει και η μακροοικονομική αποτίμηση που διενεργείται σε αυτή την εργασία.

Στην περίπτωση που υλοποιηθούν όλες οι υποθέσεις της ανάλυσης του ΙΟΒΕ, όλα δηλαδή τα θετικά σενάρια επαληθευτούν, το συνολικό προϊόν αναμένεται να καταγράψει ετήσια αύξηση που θα κυμαίνεται από €17 εκατ. το 2016 ως και €2,6 δισεκ. το 2025. Σε αυτή την εκτίμηση μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιδράσεις σε επιπλέον κλάδους που ενδέχεται να ενισχυθούν από την βελτίωση των υποδομών μεταφοράς προϊόντων και της ναυπηγοεπισκευής  όπως μεταποίηση μεταλλικών προϊόντων ή ο τουρισμός.

Πολλαπλασιαστικές επιδράσεις

Στην περίπτωση που ληφθούν υπόψη και οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εφαρμόζοντας πολλαπλασιαστή που προβλέπεται στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, τότε η συνολική επίδραση σε όρους παραγόμενου προϊόντος αναμένεται να πλησιάσει τα €4,0 δισεκ. το 2025 (€20,7 δισεκ. στο σύνολο της περιόδου 2016-2025). Εκτιμώντας την εξέλιξη της αξίας παραγωγής στην ελληνική οικονομία, βάσει προβλέψεων του ΔΝΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ, τότε η εκπλήρωση των παραπάνω υποθέσεων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αξίας παραγωγής στο σύνολο της οικονομίας κατά περίπου 1,0% προς το τέλος της εξεταζόμενης περιόδου.

Πατήστε εδώ για να δείτε την μελέτη του ΙΟΒΕ.


About the Author





greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑