One Team – Your Phygital Agency
Ad

News thriasio

Published on 13 Απριλίου 2016 | by Greekports

0

Σχήμα Cosco, Εθνικής και Grivalia για το εμπορευματικό στο Θριάσιο

Τρίτος πυλώνας στο σχήμα που φέρεται ως φαβορί για την απόκτηση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου στον σχετικό διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ θα είναι εκτός απροόπτου η Εθνική Τράπεζα, μέσω της Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος (ΠΑΕΓΑΕ) και της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Το ενδιαφέρον της τελευταίας επιβεβαιώθηκε σήμερα στο περιθώριο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, με κύκλους της εταιρείας να υποστηρίζουν πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινή» ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Grivalia Properties και την Cosco για τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος, που θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά έως τις 31 Μαΐου, οπότε και η σχετική καταληκτική προθεσμία για τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης του Θριάσιου. Η συμμετοχή των τριών αυτών ομίλων, όπως και μιας κατασκευαστικής, σε ένα σχήμα, εκτιμάται από την αγορά πως προικίζει το εγχείρημά τους με αυξημένες πιθανότητες επικράτησης.

Η ΠΑΕΓΑΕ διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Μαγούλα Αττικής, συνολικής έκτασης 105.000 τ.μ. στεγασμένων και 600.000 τ.μ. υπαίθριων αποθηκευτικών χώρων σε γήπεδο 1.100.000 τ.μ. Επίσης διαθέτει άλλα 17.500 τ.μ. στεγασμένους και 20.000 τ.μ. υπαίθριους αποθηκευτικούς χώρους σε γήπεδο 60.000 τ.μ. στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως, εφόσον πράγματι εξασφαλίσει συμμετοχή στην παραχώρηση των 600 στρεμμάτων του Θριάσιου, θα διασφαλίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην επόμενη μέρα της ελληνικής βιομηχανίας διαμεταφορών και Logistics.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΠΑΕΓΑΕ έχει ένα μοναδικό δικαίωμα-προνόμιο: της έκδοσης «τίτλων αποθήκευσης», αξιόγραφων δηλαδή που παρέχουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των εμπορευμάτων ή πρώτων υλών που φιλοξενεί στις αποθήκες της να τα χρησιμοποιούν ως ενέχυρο για χρηματοδότηση από εγχώριες και ξένες τράπεζες.

Το κόστος της έκδοσης των αξιόγραφων υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας του εμπορεύματος που προκύπτει μετά τη σχετική αποτίμηση, και οι τίτλοι αυτοί μεταγράφονται στα ειδικά βιβλία μεταγραφών της ΠΑΕΓΑΕ, για να ισχύει η σύσταση ενεχυρούχου ή η μεταβίβαση. Τη μεταγραφή κάνει η ΠΑΕΓΑΕ, αφού έχει οπισθογραφηθεί ο «τίτλος» από την ενεχυρούχο τράπεζα (μετά την ασφάλιση) ή από τον αποθέτη.

Εκτός του προαναφερθέντος κοινοπρακτικού σχήματος, διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και τουλάχιστον ένα ακόμα γύρω από άλλη ελληνική τράπεζα και άλλες διαμεταφορικές εταιρείες, με εξασφαλισμένη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους συνολικής έκτασης 125 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Πιθανολογείται η διαμόρφωση και τρίτου σχήματος, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα πράξουν μεγάλες εγχώριες εταιρείες, όπως η Goldair, που στην τρέχουσα διαβούλευση επισημαίνουν την ανάγκη διασφάλισης ανοικτής πρόσβασης. Το πιθανότερο είναι ότι στην τελική ευθεία οι συμμετοχές θα αυξηθούν, γεγονός το οποίο, όπως είναι φυσικό, θα έχει την ανάλογη επίπτωση και στο τελικό τίμημα του project.

Επίσης θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανό πως όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό θα φροντίσουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες της υποψηφιότητας, καθώς αργά αλλά σταθερά το project έχει αρχίσει να μπαίνει στην τελική ευθεία.


About the Author





greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑