One Team – Your Phygital Agency
Ad

News παρκο

Published on 21 Φεβρουαρίου 2016 | by Greekports

0

Στην Πέλλα το πρώτο Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο

Απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού κλάδου αποτελεί η δημιουργία σύγχρονων Αγροτικών Επιχειρηματικών Πάρκων που θα συγκεντρώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της μεταποίησης και των σχετιζόμενων με την παραγωγή και εμπορία υπηρεσιών.

Τα Αγροτικά Επιχειρηματικά Πάρκα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς μεταποιητικής αγροτικής επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία και στήριξη νέων βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αλλά και στην ανάπτυξη υποδομών με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (με μέτρα και δράσεις, δηλαδή, που ισοσκελίζουν τυχόν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις), ακολουθώντας το υπόδειγμα της κυκλικής οικονομίας που αποτελεί και προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξαγγελία του πρώτου Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου (ΑΕΠ) έγινε πρόσφατα από την αρμόδια υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη και αφορά την περιοχή της Πέλλας. Το ΑΕΠ Πέλλας θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα αποδώσει 400 στρέμματα επιχειρηματικών γηπέδων με βιομηχανική-βιοτεχνική χρήση, ικανά να φιλοξενήσουν έως 80 μικρομεσαίες εταιρείες, ενώ στη δεύτερη φάση οι προς εγκατάσταση επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεπεράσουν τις 200.

Η ανάπτυξη του πάρκου θα δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας στη διετή περίοδο κατασκευής και 400 περίπου θέσεις εργασίας σε βάθος μιας δεκαετίας από την έναρξη λειτουργίας. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών συμμετοχών.

Οι απαιτούμενες μελέτες για την έκδοση της Έγκρισης Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου από τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα κατατεθούν από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

Ταχεία αδειοδότηση

Σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, «τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είμαστε σε ετοιμότητα για την ταχεία ολοκλήρωση όλων των εγκριτικών σταδίων, ώστε η κατασκευή των υποδομών να ξεκινήσει εντός του έτους. Στόχος μας είναι το Πάρκο να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε δύο χρόνια από σήμερα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018».

Όταν το Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο στην Πέλλα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, οι εταιρείες που θα εγκατασταθούν και θα αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε αυτό θα μπορούν:

  1. Να αναπτύσσουν συνέργειες μεταξύ τους, αλλά και με τις άλλες εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε οργανωμένους χώρους υποδοχής ανά την Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους επιχειρηματίες να μπορούν να εκμεταλλευθούν ένα ήδη οργανωμένο δίκτυο άλλων εταιρειών που ειδικεύονται και μπορούν να τους βοηθήσουν στους τομείς των logistics και των μεταφορών, της αγοράς πρώτων υλών, των εξαγωγών και, τελικά, της σωστής διοχέτευσης των προϊόντων τους στην αγορά.
  2. Να χρησιμοποιούν συμβουλευτικές υπηρεσίες marketing και διαχείρισης εξαγωγών.
  3. Να εκπαιδεύονται σε ό,τι νεότερο προκύπτει αναφορικά με τη δραστηριότητά τους, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς.
  4. Να χρησιμοποιούν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως, για παράδειγμα, διαχείρισης προσωπικού και λογιστηρίου.
  5. Να ενημερώνονται αναφορικά με τεχνικές υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Οι διαθέσιμες τεχνολογίες διαρκώς βελτιώνονται και οι επιχειρήσεις έχουν μόνο να κερδίσουν αν υιοθετούν έγκαιρα αυτές που τους επιτρέπουν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Η ανάγκη δημιουργίας επιχειρηματικών πάρκων και συγκεκριμένα για εταιρίες του αγροδιατροφικού κλάδου αναδεικνύεται και από έρευνα που έχει γίνει για λογαριασμό της ΕΤΒΑ σε περισσότερες από 300 επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας. Ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι θέματα που αφορούν την κεντρική διοίκηση όπως αδειοδοτήσεις, συμμετοχή σε προγράμματα, γραφειοκρατία, κόστος ανανέωσης αδειών.

Οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών θεωρούν ότι η εξαγωγική δραστηριότητα είναι η μοναδική λύση διεξόδου από την κρίση για τον συγκεκριμένο κλάδο και δείχνουν αρκετά ενημερωμένοι σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν στο εξωτερικό για τα ελληνικά προϊόντα.

Επιπλέον, σε άλλο σημείο της έρευνας αναδεικνύεται πως περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία ασχολούνται με υποστηρικτικές δραστηριότητες πριν και μετά τη συγκομιδή (γεωργικά εφόδια και μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές, γεωργικά φάρμακα, διαλογή, τυποποίηση και επεξεργασία φρούτων, κονσερβοποιία, εκκοκκιστήρια, ξηραντήρια κ.λπ.). Το επίπεδο οργάνωσης και υπηρεσιών όμως παραμένει τις περισσότερες φορές μη ικανοποιητικό, λόγω του διάσπαρτου και κατακερματισμένου χαρακτήρα των επιχειρήσεων αυτών.

Φυσικά ανάμεσα στα προβλήματα των επιχειρήσεων αναφέρονται η έλλειψη τραπεζικού δανεισμού και η έλλειψη πίστωσης στις εμπορικές συναλλαγές που οδηγεί σε «ασφυξία» επιχειρήσεις χωρίς σημαντικά (για την οικονομική τους δραστηριότητα) αποθέματα ρευστού. Η μείωση της εγχώριας ζήτησης είναι ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα, όμως δεν αναφέρεται στις υψηλότερες θέσεις, καθώς τόσο η φύση του συγκεκριμένου κλάδου που συνδέεται με προϊόντα πρώτης ανάγκης όσο και η αναπλήρωση τους χαμένου εγχώριου τζίρου με τζίρο προερχόμενο από εξαγωγές μειώνουν σε ένα βαθμό τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου παράγοντα.

Γενικότερα, οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι σχεδόν τίποτα στις σημερινές συνθήκες δεν ευνοεί την επιχείρηση τους, παρόλα αυτά όμως έχουν υψηλές προσδοκίες, κυρίως όσο αφορά το εξαγωγικό κομμάτι και περιμένουν κάποιου είδους βοήθεια είτε από το Κράτος είτε από άλλους οργανισμούς.
Σημειωτέον ότι στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, η μεταποίηση αποτελεί το 15,5% του παραγόμενου ΑΕΠ – έναντι 14,5% για όλη την Ελλάδα και ευρωπαϊκού στόχου 20% μέχρι το 2020.

Πηγή: imerisia.gr


About the Author

greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑