One Team – Your Phygital Agency
Ad

News

Published on 27 Νοεμβρίου 2017 | by Greekports

0

Με τροπολογία προωθούν διορισμούς στον ιδιωτικό ΟΛΠ

Δύο τροπολογίες με τις οποίες επιχειρείται ο διορισμός από το Δημόσιο υπαλλήλων στον ιδιωτικοποιημένο ΟΛΠ αλλά και η κατάργηση διαγωνισμού της εισηγμένης επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, δρομολογούνται προς συμπερίληψη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι τροπολογίες που υπογράφονται από τον εισηγητή του νομοσχεδίου και πρώην υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν την έντονη αντίδραση της ΟΛΠ Α.Ε., η οποία έχει χαρακτηρίσει πρόνοιες του νομοσχεδίου ως «ουσιώδη παραβίαση όρων της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου» και έχει υποστηρίξει πως η εφαρμογή τους γεννά «αποζημιωτικό δικαίωμα» για την εταιρεία. Υπενθυμίζει μάλιστα πως με σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται ως μη επιτρεπτή η μεταβολή των όρων της σύμβασης μέσω νομοθέτησης.

«Ανήκουστη πράξη»

Τώρα όμως κύκλοι της διαχειρίστριας εταιρείας του λιμανιού του Πειραιά μιλούν για «ανήκουστη πράξη», με την οποία επιχειρείται ο διορισμός από το Δημόσιο σε ιδιωτική επιχείρηση (το 51% του ΟΛΠ έχει μεταβιβασθεί στην Cosco και περίπου άλλο 25% κατέχουν ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου). Η τροπολογία με θέμα: «Επίσπευση διαδικασιών διορισμού και πρόσληψης διοριστέων» στην αιτιολογική της έκθεση αναφέρει πως «η διάταξη κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες διορισμού και πρόσληψης των διοριστέων που περιλαμβάνονται στους πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων των ετών 2009, 2011, 2014 και των οποίων ο διορισμός εκκρεμεί στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. κατόπιν της θέσπισης του ν. 4404/2016 (σ.σ. κύρωση της σύμβασης παραχώρησης)». Αν και παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής θα κάνει αποδεκτή την εν λόγω τροπολογία, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν στην «Κ» πως αυτή αφορά έως και 30 άτομα. Το γραφείο του βουλευτή Θ. Δρίτσα σε σχετική ερώτηση της «Κ» μιλάει για τέσσερα άτομα, ενώ από τον ΟΛΠ ανεβάζουν τον δυνητικό αριθμό των υπαλλήλων, των οποίων ο διορισμός επιχειρείται, στα 60 με 70.

Δεύτερη τροπολογία

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και για δεύτερη τροπολογία επί του άρθρου 106 (με το οποίο προωθούνται μεταβολές στο πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων στα λιμάνια), καθώς σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης του ΟΛΠ «επιχειρείται η αναδρομική ισχύς της διάταξης για τους διαγωνισμούς οι οποίοι έχουν προκηρυχθεί και εξελίσσονται πριν από τη θέση σε ισχύ της διάταξης, κάτι το οποίο πρακτικά είναι ανέφικτο, αφού κατά τη δημοσιευθείσα προκήρυξη έχει εφαρμοσθεί το ισχύον κατά τον χρόνο εκείνο θεσμικό πλαίσιο». «Στην πραγματικότητα επιχειρείται η κατάργηση τυχόν διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρουν. Σημειώνεται πως ο ΟΛΠ έχει προκηρύξει διαγωνισμό στις αρχές Νοεμβρίου για ανάδειξη μοναδικού αναδόχου για τα στερεά απόβλητα, ενώ το υπουργείο προωθεί την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών παρόχων τέτοιων υπηρεσιών.

Παλαιότερος διαγωνισμός του ΟΛΠ είχε αναδείξει μοναδικό πάροχο διαχείρισης υγρών αποβλήτων με τη σχετική μακροχρόνια σύμβαση σε εξέλιξη, περίπτωση την οποία η τροπολογία δεν θίγει. Κύκλοι του ΟΛΠ χαρακτηρίζουν αυτές τις ρυθμίσεις «απολύτως φωτογραφικές διατάξεις».

Πηγή: kathimerini.gr


About the Author





greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑