One Team – Your Phygital Agency
Ad

News

Published on 07 Σεπτεμβρίου 2017 | by Greekports

0

Lloyd’s List: Άλμα Πειραιά στην παγκόσμια κατάταξη

Κατά έξι θέσεις ανέβηκε ο Πειραιάς στην παγκόσμια κατάταξη των εμπορικών λιμανιών στη σχετική ετήσια λίστα της ναυτιλιακής επιθεώρησης Lloyd’s List (Global Ports Top 100). Ο Πειραιάς αναρριχήθηκε το 2017 στην 38η θέση διεθνώς από την 44η το προηγούμενο έτος.

Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος λιμένας της Μεσογείου, ακολουθώντας τα δύο ισπανικά λιμάνια της Αλχεθίρας και της Βαλένθια, που βρίσκονται στην 28η και την 29η θέση αντίστοιχα. Βρίσκεται δε πλέον στην 6η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εμπορικών λιμανιών. Πρώτο στην Ευρώπη είναι το Ρότερνταμ (12ο παγκοσμίως) και ακολουθούν η Αμβέρσα (14ο διεθνώς), το Αμβούργο (17ο) και τα δύο προαναφερθέντα ισπανικά λιμάνια. Η σχετική κατάταξη προσμετράει τον αριθμό εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται και θεωρείται η επιτομή των μεγεθών του παγκόσμιου λιμενικού χάρτη. Σύμφωνα με τη Lloyd’s List, η ανάπτυξη του λιμανιού είναι προφανής και ο στόχος της Cosco είναι να βάλει τον Πειραιά ανάμεσα στους 30 μεγαλύτερους λιμένες του κόσμου το 2018 και μεταξύ των μεγαλυτέρων στην Ευρώπη.

Μέρος αυτής της φιλοδοξίας θα επιτευχθεί μέσω του υπό ολοκλήρωση έργου επέκτασης του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ, το οποίο θα διαθέτει αποβάθρα 876 μ. με βάθος 18,5 μ. στον νότο και 19,5 μ. στον βορρά.

Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η χωρητικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από 5,5 εκατ. μέχρι τώρα. Επιπλέον ένα εκατ. εμπορευματοκιβώτια μπορεί να διαχειριστεί ετησίως και ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ. Εάν το δυναμικό αυτό αξιοποιηθεί σε ποσοστό 75%, δηλαδή διακινηθούν περί τα 5,4 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, ο Πειραιάς το 2018 θα ξεπεράσει εύκολα τα τρέχοντα μεγέθη των δύο ισπανικών ανταγωνιστών του, που βρίσκονται στα επίπεδα των 4,6 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Σημειώνεται πως ο ΟΛΠ αναμένεται φέτος να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 4 εκατ. μονάδες από 3,736 εκατ. το 2016.

Πηγή: kathimerini.gr

Tags:


About the Author





greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑