One Team – Your Phygital Agency
Ad

News

Published on 13 Οκτωβρίου 2015 | by Greekports

0

Cosco: πτώση 40% στις εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων

Μεγάλη πτώση των εισαγόμενων στην Ελλάδα από το λιμάνι του Πειραιά εμπορευματοκιβωτίων δείχνουν τα στοιχεία οκταμήνου της θυγατρικής της Cosco Pacific, που λειτουργεί τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ.

Για την εξέλιξη ενοχοποιούνται, βέβαια, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, και ειδικά στην εξαγωγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, συναλλαγή πάνω στην οποία βασίζεται η εισαγωγική δραστηριότητα.

Πόσο μάλλον που και ακόμα και πολύ πριν από την τραπεζική αργία πολλοί ξένοι προμηθευτές, εξαιτίας της πιστοληπτικής κατάστασης της χώρας, απαιτούσαν από τους Ελληνες πελάτες τους μεγάλες προκαταβολές ή ακόμα και εξόφληση κατά την παραγγελία.

Η πτώση αυτή στα εισαγόμενα εμπορευματοκιβώτια σε σχέση με το 2014 ξεκινά τον Ιούνιο, διευρύνεται τον Ιούλιο και κλιμακώνεται ανησυχητικά τον Αύγουστο, οπότε και φτάνει το 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Πρόκειται για τα προερχόμενα από το εξωτερικό containers που εκφορτώνονται στο λιμάνι του Πειραιά για Ελληνες πελάτες, εκτελωνίζονται και τα προϊόντα –ή εξαρτήματα που περιέχουν– διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Η μεγάλη αυτή πτώση βρίσκεται πίσω και από τη συνολική στασιμότητα που έδειξε κατά τον Ιούλιο η συνολική διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων εισαγόμενων και επαναπροωθούμενων, στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ (-1,7%) για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια συνεχούς ανόδου.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, έχουν διακινηθεί 1,762 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 1,756 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα (+0,4%).

Αντίστοιχη και μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να καταδείξουν όταν δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία από τον προβλήτα Ι του ΟΛΠ, που διαχειρίζεται μόνη της η εισηγμένη, καθώς πέραν των capital controls είχε να αντιμετωπίσει και τη μεγάλη μείωση των φορτίων που προέρχονται από συμφωνίες με βασικές εταιρείες-χρήστες του προβλήτα Ι, όπως η MSC.

Πηγή: kathimerini.gr

 

 


About the Author





greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑