One Team – Your Phygital Agency
Ad

News

Published on 25 Μαΐου 2018 | by Greekports

0

Στα 54 δισ. δολ. μειώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός των ελληνόκτητων ναυτιλιακών

Πηγή: kathimerini.gr

Ο δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από το διεθνές τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται μειωμένος κατά 5,62% στα τέλη του 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρά την αύξηση του στόλου. Αυξημένες όμως εμφανίζονται οι χορηγήσεις από ελληνικές τράπεζες. Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από ελληνικές και ξένες τράπεζες διαμορφώθηκε στα 53,994 δισεκατομμύρια δολάρια από 57,211 δισ. στα τέλη του 2016 και από 62,711 δις. το 2015

Εξ’ αυτών των 53,994 δισ. δολ. τα 9,091 έχουν χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες οι οποίες εμφανίζονται να έχουν αυξήσει τις χορηγήσεις τους κατά 4,25% έναντι των υπολοίπων ύψους 8,721 δισ. στα τέλη του 2016. Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων των τραπεζών στην οποία προέβη η Petrofin Bank Research, συμβουλευτικός οίκος που παρακολουθεί την χρηματοδότηση της ναυτιλίας εδώ και δεκαετίες.

Είναι αξιοσημείωτο πως τέσσερεις από τις πέντε ελληνικές τράπεζες με παρουσία στην ποντοπόρο, η Alpha bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank αύξησαν τις χρηματοδοτήσεις τους στην ελληνόκτητη ποντοπόρο. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός πως παρά την συνολική μείωση του δανεισμού τους από τραπεζικά ιδρύματα οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις αύξησαν τον στόλο τους τόσο σε αριθμό όσο και σε χωρητικότητα. Εξέλιξη που μαρτυρά την αύξηση της χρηματοδότησης των σχετικών επενδύσεων από ίδια κεφάλαια.

Σήμερα το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς την ελληνόκτητο ναυτιλία εξακολουθεί να εμφανίζει η τράπεζα Πειραιώς (2,750 δισ. δολ. χωρίς αυτά προς την ακτοπλοΐα) η οποία καταλαμβάνει την 4η θέση στο σύνολο ελληνικών και ξένων τραπεζών και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα στην 7η θέση (2,427 δισ.), η Alpha Bank στην 14η (2,225 δισ.), η Eurobank στην 19η (1,524 δισ.) και η Aegean Baltic στην 29η (164,4 εκατ.) .

Σημειώνεται πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τόσο τα υπόλοιπα των δανείων όσο και τις εγκεκριμένες αλλά μη εκταμιευμένες, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2017 πιστώσεις.

Μεγαλύτερη σε χαρτοφυλάκιο δανείστρια τράπεζα της ελληνικής ναυτιλίας παραμένει η Credit Suisse με συνολικές πιστώσεις 6,2 δισ. δολ.


About the Author





greekportsads

Comments are closed.

Back to Top ↑