One Team – Your Phygital Agency
Ad

News

Published on 16 Νοεμβρίου 2017 | by Greekports

0

Πιο δυνατή στις φουρτούνες της παγκόσμιας κρίσης

Με το συμπέρασμα ότι ο κόσμος στον οποίο βρισκόμαστε αλλάζει συνεχώς και ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις αλλαγές που ήδη συντελούνται αλλά και εκείνες που έρχονται θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ολοκληρώθηκε το 4ο Τριετές Συνέδριο της Αθήνας με κεντρικό θέμα «Αλλάζει αυτός ο κόσμος;» (The 4th Athens Triennial Meeting – «Is this world changing?») που διεξήχθη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017.
Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το The Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance και το Cass Business School, City – University of London υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα για να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις προκλήσεις που προκύπτουν στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των αλλαγών που συντελούνται διεθνώς.
Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, πρόεδρος του Κέντρου για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και την Οικονομία του Cass Bussiness School, City – University of London, ο οποίος αφού έκανε μια παρουσίαση των δραστηριοτήτων του κέντρου, τόνισε ότι ένας από τους τρόπους για να προκληθεί αλλαγή είναι να υπάρξει αλληλεπίδραση και αυτό μπορεί να συμβεί μέσω του διαλόγου. «Αυτός ο κόσμος αλλάζει;» ήταν το ερώτημα αυτό έθεσε στους συμμετέχοντες κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Γραμμένος.
 
«ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ». Στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου διακεκριμένοι ομιλητές από την ακαδημαϊκή και την επιχειρηματική κοινότητα αναφέρθηκαν σε θέματα όπως η παγκόσμια οικονομία και οι αλλαγές που τη σηματοδοτούν, στους τομείς των επενδύσεων, των χρηματοοικονομικών αλλά και της ενέργειας. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος προήδρευσε στην πρώτη συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια οικονομία, σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του πως «είμαστε σε μια περιοχή και σε μία οικονομική περίοδο στην οποία έχουμε φθηνότερα υλικά, φθηνότερη ενέργεια, φθηνή εργασία, φθηνά χρήματα. Συνεπώς, όλοι οι βασικοί παράγοντες της παραγωγής είναι σχετικά φθηνοί».
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Inernational Χίου Πιλ ανέλυσε την αλληλεπίδραση των εξελίξεων στην οικονομία σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη είναι ευαίσθητη στις εξελίξεις που συντελούνται σε άλλες χώρες, τονίζοντας παράλληλα ότι η θέση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αποτελεί σημαντικό παράγοντα επηρεασμού. «Ο κόσμος αλλάζει και μάλιστα βαθύτερα από ό,τι πιστεύουμε» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metdist Group Απούρβ Μπάγκρι προσθέτοντας ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη στην παγκόσμια διεθνή τάξη καθώς η τεχνολογία έχει εισβάλει σε όλους του τομείς επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eastern Mediterranean Maritime Ltd Θανάσης Μαρτίνος ανέλυσε τις κατευθύνσεις αλλά και τις αλλαγές που θα πρέπει ακολουθήσει η Ελλάδα ώστε να επιβιώσει στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Τίμος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται στον τραπ εζικό κλάδο διεθνώς.
Στη δική του τοποθέτηση ο καθηγητής επί τιμή του Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance και του Cass Business School, City – University  of London Μάρτιν Στόπφοντ σημείωσε ότι οι συνθήκες απαιτούν οι επιχειρήσεις να είναι προσεκτικές υπογραμμίζοντας τη σημασία της Κίνας στις εξελίξεις.
 
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Στη δεύτερη συνεδρία της οποίας προήδρευσε ο Γιώργος Προκοπίου, πρόεδρος της εταιρείας Dynagas Ltd, αναλύθηκαν τα θέματα της ασφάλειας και της ποιότητας στη ναυτιλία, με τον ίδιο να τονίζει ότι η ασφάλεια και η ποιότητα θα πρέπει να είναι στάση ζωής για τους ανθρώπους της ναυτιλίας. Ο κ. Προκοπίου δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος καθώς υπάρχει μια γενιά δυναμικών νέων επιχειρηματιών και σύντομα θα δούμε πολύ καλύτερες ημέρες, προτρέποντας τον ιδιωτικό τομέα να ενώσει ταχύτατα τις δυνάμεις του. «Η ελληνική ναυτιλία είναι εδώ και κατέχει το 25% των δεξαμενόπλοιων. Εύχομαι στην επομένη συνάντησή μας να γιορτάσουμε την αναγέννηση της Ελλάδας», είπε ο Προκοπίου.
Στις δυο επόμενες συνεδρίες με προεδρεύοντα τον δρα Νίκο Τσάκο, διευθύνοντα σύμβουλο της Tsakos Energy Navigation Ltd και πρόεδρο της Intertanko, συζητήθηκε ο ρόλος των κεφαλαιαγορών και των διεθνών επενδυτικών funds στη χρηματοδότηση επενδύσεων στη ναυτιλία και το θέμα των εξαγωγικών πιστώσεων. Οπως σημείωσαν οι ομιλητές, με δεδομένες τις αλλαγές που συντελούνται διεθνώς οι τράπεζες είναι σημαντικό να κατανοήσουν τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών. Παρατηρείται απομάκρυνση των παραδοσιακών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης από τις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων στον τομέα της ναυτιλίας αφήνοντας χώρο για δραστηριοποίηση άλλων χρηματοπιστωτικών οίκων κυρίως από την Ασία  με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κινέζικο leasing. Η στροφή αυτή είναι αποτέλεσμα των αυστηρότερων θεσμικών πλαισίων που ισχύουν και οδηγούν σε μια συγκράτηση των τραπεζών αναφορικά με τη χρηματοδότηση επενδύσεων στη ναυτιλία, η οποία περιορίζεται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Τσάκος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να κοπούν οι δεσμοί με τους μικρούς και μεσαίους εφοπλιστές και πως θα πρέπει οι κεφαλαιαγορές να τους υποστηρίζουν. Αναφερόμενος σε αυτό μάλιστα ο κ. Προκοπίου προέτρεψε τις τράπεζες να δώσουν το χέρι σε νεοεισερχομένους στον κλάδο της ναυτιλίας σημειώνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι επιλέγετε να χρηματοδοτείτε μεγάλα ονόματα της ναυτιλίας, θα πρέπει να μην ξεχνάτε ότι πρέπει κανείς να ξεκινήσει από μικρό όνομα για να γίνει μεγάλο. Βοηθήστε λοιπόν τους νεοεισερχόμενους».
Πηγή: tanea.gr


About the Author





greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑