Published on 01 Νοεμβρίου 2016 | by Greekports
0Θετική για τον Πειραιά συγχώνευση τριών ιαπωνικών ναυτιλιακών
Θετική προοπτική για το λιμάνι του Πειραιά κρίνεται η συγχώνευση τριών ιαπωνικών ναυτιλιακών τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε ένα νέο σχήμα που θα καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στον κλάδο της σύμφωνα με ρεπορτάζ τςη εφημερίδας Καθημερινή.
Οι Kawasaki Kisen Kaisha (K Lines), Mitsui OSK Lines (MOL) και Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συγχωνευθούν, συγκροτώντας νέο γίγαντα στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, ο οποίος θα ελέγχει στόλο 134 ποντοπόρων μεταφορικής δυναμικότητας 1,054 εκατ. TEU και αξίας 6,1 δισ. δολαρίων.
«Με δεδομένη τη σημαντική παρουσία της K Lines στον Πειραιά και την προοπτική να προσελκύσει στο ελληνικό λιμάνι τις άλλες εταίρους της στη συμμαχία THE Alliance που ήδη έχει συγκροτήσει με την China Cosco Shipping, τη Yang Ming αλλά και τη Hapag Loyd, κύκλοι της νέας υπό την Cocso διοίκησης του ΟΛΠ σημειώνουν πως η εξέλιξη είναι δυνητικά θετική για τον Πειραιά» αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής . Άλλες πηγές σημειώνουν στην εφημερίδα και την παρουσία της μιας εκ των τριών υπό συγχώνευση ναυτιλιακών (που εκτός από τις μονάδες εμπορευματοκιβωτίων συνενώνουν και τις διεθνείς δραστηριότητες λιμενικής διαχείρισης) της Mitsui OSK Lines στο ρόστερ των διεκδικητών του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Καθώς το εκ της Ασίας προερχόμενο και στην Ευρώπη κατευθυνόμενο εμπόριο τείνει να στρέφεται τα τελευταία έτη στα μεσογειακά λιμάνια εις βάρος των βορειοευρωπαϊκών, η συγχώνευση των τριών γιαπωνέζικων ομίλων κρίνεται στρατηγικά σημαντική και για τη φιλόδοξα της Ελλάδας να αποτελέσει τη βασική πύλη του ασιατικού εμπορίου στη Γηραιά Ηπειρο.
Με τη συγχώνευση των στόλων των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τους, οι τρεις ιαπωνικές ναυτιλιακές υπολογίζουν πως θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια περίπου ετησίως. Η Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) θα κατέχει μερίδιο 38% στο νέο σχήμα και οι Kawasaki Kisen Kaisha (K Lines) και Mitsui OSK Lines (MOL) από 31%, εκάστη. Η συνδυασμένη οντότητα θα έχει μεταφορική δυναμικότητα εμπορευματοκιβωτίων 1,4 εκατ. TEU εάν συμπεριληφθούν και τα ναυλωμένα πλοία, γεγονός που την κατατάσσει ως έκτη μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο, με μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς 7% και στην τρίτη θέση των ομίλων με τους μεγαλύτερης αξίας στόλους σύμφωνα με τη VesselsValue.
Η νέα ναυτιλιακή προγραμματίζεται να αποκτήσει νομική οντότητα την 1η Ιουλίου του 2017 και να αρχίσει επιχειρηματικές δραστηριότητες με την έναρξη του ιαπωνικού οικονομικού οικονομικού έτους, εννέα μήνες αργότερα. Οι διοικήσεις των τριών ιαπωνικών ομίλων σημειώνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν για να γνωστοποιήσουν τη συμφωνία τους, πως «παρά το γεγονός ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων αναπτύσσεται συγκρατημένα, πιέζεται τα τελευταία χρόνια λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των μεταφερόμενων εμπορευματοκιβωτίων και της ταχείας εισροής νεότευκτων πλοίων στην αγορά». «Αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν συμβάλει στη δημιουργία ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει τον κλάδο και έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που είναι δυσμενές για την κερδοφορία των ναυτιλιακών τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων».
Για να αντεπεξέλθουν σε αυτή την πραγματικότητα σχεδόν όλες οι εταιρείες του κλάδου προσπαθούν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και, κατά συνέπεια, η δομή του κλάδου μεταλλάσσεται. Είναι χαρακτηριστικό πως 4 εκ των 5 μεγαλύτερων εταιρειών στον πλανήτη με βάση την τρέχουσα αξία του ιδιόκτητου στόλου τους αποτελούν προϊόν συγχώνευσης. Ειδικότερα, πρώτη είναι σύμφωνα με τη VesselsValue, η δανέζικη Moller Maersk και ακολουθούν οι China Cosco Shipping Corp, η νέα ΜOL/K LINE/NYK, η CMA CGM με την APL και η Hapag Lloyd με την UASC.
Πηγή: kathimerini.gr