One Team – Your Phygital Agency
Ad

News no image

Published on 25 Απριλίου 2016 | by Greekports

0

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις παραχώρησης του λιμένα Λεμεσού

Υπογράφηκαν σήμερα σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα τρία συμβόλαια για την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, σηματοδοτώντας τη «νέα σελίδα», για τον εμπορικό βραχίονα της Κύπρου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.

Την άδεια διαχείρισης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων πήρε η κοινοπραξία Eurogate/Interorient Navigation Company και East Med Holdings και η κοινοπραξία DP World/GP Vasilopoulos πήρε τις άδειες διαχείρισης για τις θαλάσσιες υπηρεσίες και το σταθμό γενικού εμπορίου.

Με την υπογραφή των συμβολαίων, η Δημοκρατία θα εισπράξει €10 εκατομμύρια ως μπόνους υπογραφής (€7,5 εκ από την Eurogate και €2,5 εκ από την DP World για τα δύο συμβόλαια).
Σε ομιλία του στην τελετή, ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε την υπογραφή συμβολαίων ως ένα σταθμό κομβικής σημασίας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, αφού αποτελεί ένα συνδυασμό της θεσμικής ισχύος του δημοσίου με την εμπορική δύναμη του ιδιωτικού τομέα. «Η οικονομική της χώρας μας αποκτά μια νέα πύλη ανάπτυξης για το μέλλον. Η νέα εποχή για τον Λιμένα Λεμεσού ξεκινά», υπογράμμισε.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης, το κράτος διατηρεί την ιδιοκτησία του Λιμένα Λεμεσού, προσθέτοντας ότι «οι διαχειριστές με τη γνώση και τη εμπειρία τους διασφαλίζουν τη μελλοντική προοπτική του μέσω της αύξηση των εμπορικών δραστηριοτήτων και τις βελτιωμένες πρακτικές». Επεσήμανε ότι η Λεμεσός και η κυπριακή οικονομία ευρύτερα, θα ωφεληθούν από τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργική αναβάθμιση του Λιμένα, καθώς οι διαχειριστές έχουν αναλάβει να επενδύσουν σημαντικά σε ανωδομές και συστήματα που παρέχουν βελτιωμένη εμπορική λειτουργία.

«Το προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για το δημόσιο, σε έσοδα και επενδύσεις, κατά τη διάρκεια των συμβάσεων ανέρχεται σε περίπου €1,9 δισεκατομμύρια, βάσει των οικονομικών σχεδίων που οι ίδιοι οι διαχειριστές κατέθεσαν», προσθέτοντας ότι το ποσό υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, ενώ πολλαπλές αναμένεται να είναι οι λειτουργικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την αυξημένη δραστηριότητα του λιμανιού.

Από τη πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών και Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης είπε ότι η εμπορικοποίηση του Λιμένα συνιστά το δεύτερο μεγαλύτερο έργο τύπου ΣΔΙΤ (Συνεργασίας Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα) στην Κύπρο (μετά την κατασκευή και διαχείριση των αεροδρομίων) και θα αποτελεί υπόδειγμα ορθής διαχείρισης και θα συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες της χώρας μας να καταστεί ένα σύγχρονο κέντρο επενδύσεων, εμπορίου και υπηρεσιών.

«Η παραχώρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού είναι κάτι παραπάνω από ένα έργο με σημαντικά οφέλη για τη οικονομία, τους φορολογούμενους και τους καταναλωτές, είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς όχι μόνο θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας και στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης», τόνισε.

Η ΑΛΚ, είπε, μεταρρυθμίζεται «από ιδιοκτήτη διαχειριστή σε ιδιοκτήτη της γης και ανεξάρτητο ρυθμιστή καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο βάσει ευρωπαϊκών προτύπων και πρακτικών».
Από την πλευρά του, ο Τόμας Χάινριχ Έκελμαν, Πρόεδρος της Eurogate International, είπε ότι η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος διαχειριστής σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη και με διακίνηση 15 εκ. εμπορευματοκιβωτίων στο 2015, προσθέτοντας ότι το λιμάνι Λεμεσού είναι το 12ο θαλάσσιο λιμάνι του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Έκλεμαν, ο Οργανισμός θεωρεί ότι το λιμάνι Λεμεσού θα διακινεί ένα συνολικό όγκο 500.000 εμπορευματοκιβωτίων (TEUs – Twenty Foot Equivalent Units) ετησίως στα επόμενα χρόνια. Να σημειωθεί ότι με τη υφιστάμενη λειτουργία, η ΑΛΚ διακινεί περίπου 300.000 εμπορευματιοκιβώτια από το Λιμάνι Λεμεσού. «Στη Μεσόγειο είχαμε ήδη 5 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια πέρσι στις υπάρχουσες δραστηριότητες μας στα δυτικά και στο κέντρο και τώρα με τη Λεμεσό στα ανατολικά, μια πολύ καλή προσθήκη στο δίκτυό μας…. ελπίζουμε να διακινούμε 5,5 εκατομ. στα επόμενα χρόνια», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της DP World, Σουτλάν Αχμέτ μπιν Σουλαγιέμ είπε ότι ο οργανισμός τους δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και διαχειρίζεται 70 τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων με συνολική διακίνηση 80 εκατομμυρίων εμπορευτοκιβωτίων. Τόνισε ότι ο οργανσμός διείδε προοπτικές ανάπτυξης και γι` αυτό ενδιαφέρθηκε για το λιμάνι Λεμεσού.
Πιστεύουμε, είπε, ότι θα προσθέσουμε αξία, θα ενισχύσουμε το εμπόριο και ένα πράγμα που χαρακτηρίζει την DP World είναι ότι πάντα εξετάζουμε τις προοπτικές ανάπτυξη και δεν δούμε ανάπτυξη δεν θα ενδιαφερόμασταν να είμαστε εδώ.

Είπε τέλος ότι μαζί και με την Eurogate ως διεθνείς διαχειριστές λιμένων θα αξιοποιήσουν τις καλύτερες εμπειρίες για την ανάπτυξη του λιμανιού της Λεμεσού.
Η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων του Λιμένα Λεμεσού στις κοινοπραξίες αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 9 μήνες. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδικασίες αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου ώστε αυτή να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη, ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή.

Πηγή: capital.sigmalive.com

Tags:


About the Author

greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑