One Team – Your Phygital Agency
Ad

News

Published on 22 Σεπτεμβρίου 2015 | by Greekports

0

Κίνα: Κομβικό σημείο στον Δρόμο του Μεταξιού της Ναυτιλίας ο Πειραιάς

Ως μοχλό για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας προτάσσει το Πεκίνο τον ελληνικού ενδιαφέροντος θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, στην ομιλία του στο 9ο θερινό Davos Forum, τόνισε ότι «η Κίνα ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει την οικονομική ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και τον Δρόμο του Μεταξιού της Ναυτιλίας του 21ου αιώνα, καθώς και να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία, καθώς πιστεύουμε πως τέτοιες πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν περαιτέρω στο άνοιγμα της οικονομίας της χώρας μας και πως θα δημιουργήσουν μια πιο ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα». Κομβικό σημείο του Δρόμου του Μεταξιού της Ναυτιλίας του 21ου αιώνα είναι ο Πειραιάς, καθώς σε αυτόν καταλήγουν οι εισερχόμενες από το Σουέζ στη Μεσόγειο ασιατικές εξαγωγές που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά. Για αυτόν τον λόγο το Πεκίνο συμμετέχει στον διαγωνισμό για το πλειοψηφικό πακέτο του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και επιδιώκει ενεργά την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Οπως ανέφερε ο Λι Κετσιάνγκ, οι νέοι δρόμοι του μεταξιού «μπορούν να συνενώσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των χωρών και να προωθήσουν μια παγκόσμια κοινότητα κοινών συμφερόντων και ανάπτυξης για τους σκοπούς μιας εν δυνάμει επωφελούς κατάστασης για όλα τα μέρη, χωρίς αποκλεισμούς, με στόχο την κοινή πρόοδο».

Καθίσταται σαφές πως το ελληνικό λιμάνι και η πρόσβαση που παρέχει στην ευρωπαϊκή αγορά αποτελούν θεμελιώδη λίθο του νέου δόγματος εμπορικής πολιτικής της Κίνας, σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές.

«Οι διάφορες χώρες παρουσιάζουν διαφορετικά στάδια ανάπτυξης», σημείωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, και έτσι «η διεθνής συνεργασία στο πεδίο της παραγωγής θα συνδυάσει την προσφορά με τη ζήτηση αποτελεσματικά και θα δημιουργήσει περισσότερες απαιτήσεις για καινοτομίες στην πλευρά της προσφοράς. Μια τέτοια προσέγγιση θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη και αμοιβαία κερδοφόρα αποτελέσματα για όλες τις πλευρές. Ο ρόλος της Κίνας θα μπορούσε να είναι αυτός της γέφυρας που φέρνει κοντά και συνδέει όλα τα μέρη», τόνισε αποκαλύπτοντας τη θέση που διεκδικεί το Πεκίνο. Προσδιόρισε δε ως νέο δόγμα της διεθνούς οικονομικής της πολιτικής την ανάγκη «συντονισμένης συνεργασίας ανάμεσα στις οικονομίες, προκειμένου να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα βελτιωμένο πολυμερές εμπορικό καθεστώς, ελεύθερο, ανοιχτό και χωρίς διακρίσεις».

Οσον αφορά τις ανησυχίες που εκδηλώνονται διεθνώς για μια ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας, ο Κινέζος πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός: «Θεωρούμε πως η κινέζικη οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο και το μέλλον θα είναι ακόμα φωτεινότερο. Η σιγουριά μας βασίζεται σε γερά θεμέλια, στις συνθήκες και στην ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Η Κίνα περνάει από μια διαδικασία ενός νέου τύπου βιομηχανοποίησης, εφαρμογών πληροφορικής, αστικοποίησης, γεωργικού εκσυγχρονισμού. Η Κίνα έχει τεράστια αγορά και πολλαπλές βιομηχανίες. Η κινέζικη οικονομία δεν υποστηρίζεται από έναν μοναδικό πυλώνα, αλλά από πολλαπλούς. Η οικονομία της είναι πολύ ανθεκτική κι αντέχει τους κραδασμούς. Επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιδιώκουμε μια στρατηγική ανάπτυξης που βασίζεται στην καινοτομία, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πλήρως οι δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η οικονομία θα διατηρήσει μέση-υψηλή ταχύτητα ανάπτυξης και θα κινηθεί σε μεσαία-υψηλά επίπεδα ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini.gr


About the Author





greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑