One Team – Your Phygital Agency
Ad

News olth limani

Published on 03 Μαρτίου 2017 | by Greekports

0

Η γαλλική CMA CGM στη μάχη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Νέα παράταση στο διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ζητούν τρεις από τους ομίλους που παραμένουν στη διαδικασία. Η προθεσμία, έπειτα από απανωτές παρατάσεις, εκπνέει στις 24 Μαρτίου σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Όμως, η ιαπωνική Mitsui (που συνεργάζεται με το δικηγορικό γραφείο του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπ. Σαγιά) και η Dubai Ports (η οποία σε προηγούμενο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ είχε συνεργαστεί με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ) καθώς και άλλος υποψήφιος ζητούν με επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ νέα παράταση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μόνο ένας υποψήφιος δε ζήτησε παράταση και αυτός είναι το σχήμα υπό τη γερμανική επενδυτική εταιρεία Deutsche Invest στην οποία συμμετέχει με μικρό ποσοστό και ο όμιλος του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούσαν διάφορες πληροφορίες για την εταιρεία διαχείρισης τερματικών σταθμών σε λιμάνια που θα συνεργαστεί το συγκεκριμένο σχήμα. Όλα δείχνουν πως ισχυρό μειοψηφικό μερίδιο στην κοινοπραξία Deutsche Invest – Σαββίδη θα έχει ο γαλλικός ναυτιλιακός κολοσσός CMA CGM μέσω της θυγατρικής Terminal Link που διαχειρίζεται 14 τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων ανά τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Terminal Link ελέγχεται κατά 51% από τους Γάλλους ενώ το 49% κατέχει η China Merchants Holdings International (CMHI), ο μεγαλύτερος κρατικός διαχειριστής λιμένων της Κίνας. H CMHI και η Cosco (που ελέγχει πλέον τον ΟΛΠ) είχαν από κοινού εξαγοράσει το 2015 τον τερματικό σταθμό Kumport στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Όπως είχε γράψει πρόσφατα το Euro2day.gr, στην κυβέρνηση επιδίωκαν να μην υπάρξει νέα παράταση με δεδομένη τη μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και το γεγονός πως έχουν αντιμετωπιστεί οι περισσότερες εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση που θα υπογράψει ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΛΘ. ‘Επειτα και από τις διαπραγματεύσεις με τους υποψηφίους, προβλέπεται πως οι υποχρεωτικές επενδύσεις του νέου ιδιοκτήτη του ΟΛΘ θα φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ στην επταετία.

Ταυτόχρονα η δυναμικότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (container terminal) πρέπει να αυξηθεί στα 500.000 TEUs εντός εννέα ετών.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει η APM Terminals (που διεκδικούσε και τον ΟΛΠ χωρίς τελικά να υποβάλλει δεσμευτική προσφορά), η Deutsche Invest, η Duferco, η ICTS, η Mitsui, η P&O, η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD) με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η τουρκική Yilport Holding Inc.

Αν αποφασιστεί να μη δοθεί παράταση τότε αναμένεται να κατατεθεί και στο διαγωνισμό του ΟΛΘ μόνο μία δεσμευτική προσφορά, όπως και στους περισσότερους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη πλευρά, αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τριών άλλων υποψηφίων και δοθεί νέα παράταση, πάλι δεν εξασφαλίζει το ΤΑΙΠΕΔ πως στο τέλος θα κατατεθεί και δεύτερη δεσμευτική προσφορά.

Πηγή: euro2day.gr


About the Author





greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑