Published on 19 Ιουλίου 2016 | by Greekports
0Τον Οκτώβριο οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΛΘ
Τον Οκτώβριο θα υποβληθούν, κατά πάσα πιθανότητα, οι δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΘ, όπως υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιος Πιτσιόρλας. Για τα υπόλοιπα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε πως με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο κρατικής περιουσίας.
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει οκτώ όμιλοι και συγκεκριμένα η APM Terminals (που διεκδικούσε και τον ΟΛΠ), η Deutsche Invest, η Duferco, η ICTS, η Mitsui, η P&O (ανήκει στον όμιλο της Dubai Ports), η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD) με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και η τουρκική Yilport Holding Inc. Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν πως τουλάχιστον τρεις όμιλοι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο Στ. Πιτσιόρλας υποστήριξε πως θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα άνω των δύο δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις φέτος (το μνημόνιο ανέφερε, πάντως, έσοδα 2,5 δισ. για το 2016) καθώς και ο στόχος για έσοδα περί τα 5,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018. Εκτίμησε πως μέχρι τέλος του χρόνου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην Socar από το Αζερμπαϊτζάν (το 49% με βάση επιταγές της Κομισιόν) και στην ιταλική SNAM (το 19%). Για το θέμα που έχει προκύψει με τα τέλη διέλευσης και πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ο κ. Πιτσιόρλας παρέπεμψε στο υπουργείο, αλλά τόνισε πως υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση του ΥΠΕΝ με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Με αφορμή τη συζήτηση για το τίμημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (η ιταλική FS προσφέρει 45.000.000 ευρώ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξε πως η πλέον αισιόδοξη αποτίμηση ανέβαζε το τίμημα στα 40.000.000 ευρώ. Τόνισε πως οι Ιταλοί έχουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης στον ελληνικό σιδηρόδρομο και όχι μόνο για τις εμπορευματικές μεταφορές. Ο ίδιος είπε, πως για το σκοπό αυτό σχεδιάζουν να επενδύσουν μέχρι και ένα δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Κατά τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται (Ελληνικό, ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κλπ) δρομολογούνται στη χώρα επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, του ποσοστού που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, κλπ, ο πρόεδρος του Ταμείου υποστήριξε πως είναι θέματα που θα εξεταστούν από τις αρχές του 2017. Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να αναλάβει υψηλή θέση στο νέο υπερταμείο κρατικής περιουσίας ο ίδιος απάντησε «δεν γνωρίζω». Οπως είπε, οι διαδικασίες επιλογής της διοίκησης του ταμείου θα ξεκινήσουν αφού τοποθετηθεί το εποπτικό συμβούλιο.