Published on 11 Δεκεμβρίου 2015 | by Greekports
0Τέλος της γραμμής για τα ελληνικά τραίνα
Ακέφαλη είναι από χθες το βράδυ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά την παραίτηση του πρόεδρου και διευθύνοντος σύμβουλού της, Θανάση Ζηλιασκόπουλου, εν μέσω της μεγαλύτερης ίσως κρίσης της, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και λίγους μήνες πριν την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της.
Το βάρος της διαχείρισης της κρίσης που έχει δημιουργήσει η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρώπη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, εξαιτίας των εκεί συγκεντρωμένων μεταναστών πέφτει πλέον όλο στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.
Όπως και η ενδεχόμενη κλιμάκωσή της, εξαιτίας της επαπειλουμένης απεργίας των μηχανοδηγών την επόμενη εβδομάδα, που διεκδικούν προσλήψεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όχι όμως χωρίς καλό λόγο, όπως θα γίνει καλύτερα αντιληπτό παρακάτω.
Ενδεχόμενη υλοποίηση της απεργίας, μπορεί να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της αξιοπιστίας του ελληνικού άξονα μεταφορών από την Ασία προς την Ευρώπη, αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της ελληνικής βιομηχανίας μεταφορών, που βρίσκονται κυριολεκτικά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Όμως η παραίτηση Ζηλιασκόπουλου δεν ήρθε ως αποτέλεσμα της κρίσης στα σύνορα με τους λαθρομετανάστες, η οποία συμπλήρωσε τρεις εβδομάδες. Ούτε αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ των σιδηροδρόμων. Ο Ζηλιασκόπουλος φαίνεται πως είχε απομονωθεί από το υπουργείο, από το οποίο εξαρτάτο η λειτουργία της σιδηροδρομικής επιχείρησης.
Ο Χρ. Σπίρτζης δεν το είχε κρύψει άλλωστε: είχε δηλώσει από την προηγούμενη κιόλας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πως ήθελε να αντικαταστήσει όλες τις διοικήσεις στις μεταφορές, ειδικά εκείνων των επιχειρήσεων που τελούν υπό ιδιωτικοποίηση, φωτογραφίζοντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένους κύκλους του υπουργείου, «ο υπουργός δεν πρέπει να είχε συναντήσει, παρά μία μόνον φορά για λίγο και για τυπικούς λόγους , τον επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», τον άνθρωπο που έκτισε μαζί με την Cosco και τη Hewlett Packard, το διαμεταφορικό μοντέλο Ασία-Πειραιάς- Κεντρική Ευρώπη και ο οποίος πιστώνεται από την αγορά το γύρισμα της εταιρείας σε κερδοφορία.
Ο Θ. Ζηλιασκόπουλος που χρειαζόταν την συνδρομή της κυβέρνησης, ειδικά στην τελευταία κρίση δεν έβρισκε ανοικτές πόρτες, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες . Ούτε νωρίτερα, όταν ζητούσε προσλήψεις μηχανοδηγών, για να μπορέσει να σηκώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το αυξανόμενο διερχόμενο εμπορευματικό φορτίο.
Παραιτήθηκε χθες, εκτιμούν άνθρωποι σε γνώση των χειρισμών του, «για να βοηθήσει στην συνειδητοποίηση της έκτασης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και ζητούν λύση».
Άλλωστε, ο ίδιος έχει εδώ και μήνες εξασφαλίσει απασχόληση ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης στις ΗΠΑ.
Τώρα, ο υπουργός Μεταφορών θα πρέπει να δώσει λύση, τόσο στο θέμα της αντικατάστασης του Ζηλιασκόπουλου, όσο και, κυρίως, στο θέμα των χιλιάδων βαγονιών που βρίσκονται αποκλεισμένα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Όπως θα πρέπει να δώσει και λύση στο ζήτημα των μηχανοδηγών, που ζητούν τουλάχιστον 150 προσλήψεις για να ανταποκριθούν στο φόρτο της δουλειάς που είχε φέρει ο Ζηλιασκόπουλος. Το θέμα αυτό είχε προσπαθήσει να επιλύσει από τα τέλη του καλοκαιριού ο παραιτηθείς καθηγητής.
«Χρειαζόμαστε άμεσα, τώρα, περί τους 35 επιπλέον μηχανοδηγούς», έλεγε τότε, εξηγώντας πως οι περίπου τριακόσιοι που εργάζονται σήμερα πρέπει να φτάσουν τους 450 για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο άξονας.
Βλέπετε πολλοί είχαν μεταταχθεί προ πενταετίας επί κυβερνήσεων Γ. Α. Παπανδρέου, βγαίνοντας από το δυναμικό των σιδηροδρόμων. Όταν όμως προ τριετίας άρχισε να αυξάνεται το έργο και απαιτήθηκαν μηχανοδηγοί, χρειάστηκε χρόνος για να γίνει νόμος που να επιτρέπει την επιστροφή τους.
Κάτι που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, πλην όμως ύστερα από αρκετό χρόνο και συγκεκριμένα στα τέλη του 2014. Οι πρόωρες εκλογές δεν επέτρεψαν την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την υλοποίηση και η επόμενη κυβέρνηση, Τσίπρα – Καμμένου, χρειάστηκε μήνες, αλλά λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές εξέδωσε τη σχετική υπουργική απόφαση.
Αλλά πολλοί από εκείνους τους μηχανοδηγούς είναι πια, είτε συνταξιούχοι, είτε δεν επιθυμούν την επιστροφή τους στους σιδηροδρόμους. Χρειάζονται δηλαδή προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, 150 περίπου μηχανοδηγών και για να γίνει αυτό απόφαση του υπουργείου μεταφορών.
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για προσλήψεις! Μόνον που υπάρχει ο κίνδυνος τα φορτία που θα προσληφθούν να μεταφέρουν, απλούστατα, να μην υπάρχουν και οι επιχειρήσεις να μην διαλέγουν πια τους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
Με αυτή την προοπτική είναι αμφίβολη όμως και η εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και αν και αυτό μπορεί να μην συγκινεί πολλούς, ίσως τότε να τους συγκινήσει η υπενθύμιση πως η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι μέρος συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην διαταχθεί η ανάκτηση επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων που έχει κριθεί ότι έχουν παρανόμως χορηγηθεί στον όμιλο του ΟΣΕ κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Διότι κάτι τέτοιο θα σημάνει απλώς λουκέτο για τα ελληνικά τραίνα και επιπλέον χιλιάδες ανέργους από όλους τους εφαπτόμενους κλάδους.
Ο Ζηλιασκόπουλος ανέλαβε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2010, όταν η εταιρεία είχε φτάσει προ της οικονομικής κατάρρευσης, αφού το 2009 είχε ζημίες 230 εκατ. ευρώ. τα την χρήση του 2014 ενέγραψε κέρδη της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ήταν πλέον εταίρος μεγάλων πολυεθνικών ό,πως η Hewlett Packard και η Sony τα φορτία των οποίων προωθούσε από τον Πειραιά στις ευρωπαϊκές αγορές.
Πηγή: capital.gr