One Team – Your Phygital Agency
Ad

News

Published on 10 Οκτωβρίου 2015 | by Greekports

0

Τα επιχειρηματικά πάρκα και οι άλλες επενδύσεις στο Θριάσιο που στηρίζουν την αγορά logistics – Οι επενδύσεις και οι τιμές

Ανάσα στον τομέα των logistics, καθώς και των ακινήτων που προορίζονται για αποθηκευτικούς / βιομηχανικούς χώρους, και σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής δίνουν τα νέα επιχειρημαντικά πάρκα που ιδρύονται την επόμενη περίοδο έπειτα από σχεδόν δεκαετή ταλαιπωρία στον «μύλο» της ελληνικής γραφειοκρατίας. Μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες πολεοδόμησης και κατασκευής των έργων υποδομών στο Επιχειρηματικό Πάρκο Βαμβακιάς στην Ελευσίνα, σε έκταση 450 στρεμμάτων. Μάλιστα στην εταιρεία ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε με βάση τις προβλέψεις του νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα, συμμετέχουν ηχηρά ονόματα – κάτοχοι ακινήτων στην περιοχή όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα, η Procter & Gamble, ο όμιλος Βασιλάκη, η ιστορική χρωματουργεία ΧΡΩΤΕΧ, κλπ.

Ο κ. Μανώλης Μπαλτάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Re.De-Plan AE, που είναι ο σύμβουλος διαχείρισης (Project Manager), ο μελετητής των έργων υποδομής και χρηματοοικονομικός σύμβουλος της επένδυσης (ύψους 8,5 εκατ. ευρώ) υποστηρίζει πως σύντομα θα προχωρήσει και ένα δεύτερο επιχειρηματικό πάρκο στην Αττική. Πρόκειται για το επιχειρηματικό πάρκο Ασπροπύργου, που καλύπτει έκταση 2.000 στρεμμάτων.

«Τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή των Οινοφύτων – Σχηματαρίου ανακοίνωσε στις 7 Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης κατά την ομιλία του στο 16ο Συνέδριο Prodexpo για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Οπως υποστήριξε, η Περιφέρεια «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία θεσμικά και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα επιχειρησιακή, διοικητική, και οικονομική, με σκοπό στο τέλος της θητείας της η βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων να είναι Πρότυπη Βιομηχανική Πόλη χωρίς περιβαλλοντικές συνέπειες. Ένας πόλος μεγάλης τοπικής, αλλά και εθνικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Ο κ. Μπαλτάς εξηγεί πως στα επιχειρηματικά πάρκα, με βάση τη σχετική νομοθεσία, παρέχονται κίνητρα (φορολογικά και άλλα) ώστε να μετεγκατασταθούν ή να παραμείνουν επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή που καλύπτει. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα πολεοδόμησης και ανάπτυξης των υποδομών που θα προσελκύσουν επιχειρήσεις από την εταιρεία διαχείρισης του επιχειρηματικού πάρκου.

Η νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή των εταιρειών που μετεγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα από φόρο μεταβίβασης ακινήτων και δωρεάς (υπό προϋποθέσεις), ενώ απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτων και λοιπών εγκαταστάσεων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

 

Εκτός από τα νέα επιχειρηματικά πάρκα, στην αγορά logistics ελπίζουν πως θα προχωρήσει επιτέλους ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο στο ακίνητο των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο. Κατά πληροφορίες, συνεχίζονται τα παζάρια για το περιεχόμενο του τεύχους δημοπράτησης, με τις τελευταίες αλλαγές να προβλέπουν αύξηση της περιόδου παραχώρησης από τα 30 στα 50 χρόνια. Στα τέλη Ιουλίου είχε, πάντως, υπάρξει συνάντηση στο γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στην οποία είχαν συμμετάσχει και οι επτά από τις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα η κινεζική Cosco, η Grivalia Properties, η Sarmed, η Goldair, η Med Log, η Food Link και η Re.de-Plan.

Στο υπουργείο Υποδομών και στην ΓΑΙΑΟΣΕ επαναλαμβάνουν πως είναι έτοιμοι για την προκήρυξη του διαγωνισμού με το τεύχος προκήρυξης να συνδέει τα αντισταθμιστικά οφέλη με τα έσοδα που θα έχει ο παραχωρησιούχος από την εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου, αλλά με την επιβολή κατώτατου πλαφόν. Προβλέπεται χαμηλότερο πλαφόν για τα πρώτα χρόνια ενώ ο πλειοδότης θα είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει τις επενδύσεις εντός δεκαετίας και μέσα στην πρώτη διετία οφείλει να λειτουργεί επιφάνεια στεγασμένων χώρων 50.000 τετραγωνικών μέτρων. Η συνολική δυνατότητα δόμησης φτάνει τα 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Μέχρι στιγμής, όμως, ο χρόνος προκήρυξης του έργου δεν έχει προσδιοριστεί.

 

Η αγορά logistics αντέχει

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων NAI Hellas, η ελληνική αγορά ακινήτων για αποθήκες παρέμενει σταθερή το 2014, ενώ είχε εμφανίσει και σημάδια ανάκαμψης τα οποία εξανεμίστηκαν από τις αρχές του 2015 εξαιτίας της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2013, η αγορά είχε «πιάσει πάτο» με τις τιμές για ακίνητα αποθηκών πρώτη κατηγορίας να έχουν σταθεροποιηθεί στα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα.

Στο Θριάσιο και την υπόλοιπη Δυτική Αττική, που αποτελεί και τη σημαντικότερη αγορά στον τομέα των αποθηκών, οι τιμές ενοικίασης διαμορφώνονται σήμερα (σύμφωνα με τα στοιχεία της NAI Hellas) στα 3 – 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα για ακίνητα πρώτης κατηγορίας και σε 1 – 2,5 ευρώ για δεύτερης κατηγορίας.

Στην Ανατολική Αττική, που αποτέλεσε πόλο έλξης μετά τη λειτουργία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, οι τιμές για τις πρώτης κατηγορίας αποθήκες κυμαίνονται από 2 – 3,5 ευρώ και στην Βοιωτία (Οινόφυτα, κλπ) από 2 – 3,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα, επίσης. Πέρυσι, πάντως, οι αναλυτές της NAI Hellas κατέγραψαν περιορισμένες κινήσεις στην αγορά logistics και σχεδόν μηδενικές νέες κατασκευές αποθηκών, κυρίως επειδή υφιστάμενες επιχειρήσεις μισθώνουν τμήμα ή ολόκληρες τις αποθήκες τους για να περιορίσουν τα έξοδά τους. Μεταξύ των σημαντικών επενδύσεων του τελευταίου ενάμισι χρόνου περιλαμβάνονται, πάντως, οι δύο νέες αποθήκες της γερμανικής αλυσίδας Lidl, σε Καλύβια Αττικής και Σίνδο Θεσσαλονίκης, δύο αγορές αποθηκών στον Ασπρόπυργο από την επενδυτική εταιρεία ακινήτων Grivalia ΑΕΕΑΠ και η αγορά αποθήκης στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων από την Jumbo.

Πηγή: Εφημερίδα «Επένδυση»


About the Author





greekportsads

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑